Maaien van wegbermen
Het maaien van wegbermen gebeurt tweemaal per jaar en dit om verscheidene redenen. Het zorgt voor een veilige verkeersomgeving, oogt netjes én geeft kansen aan biodiversiteit.
Insecten kunnen niet overleven in eentonige grasbermen. Ze hebben kruidenrijke bermen nodig om zich voort te planten en zich te verplaatsen in het vaak bebouwde of bewerkte landschap. Insecten en andere dieren zijn dus afhankelijk van kleurrijke bermen, en ook bij mensen zorgt dit voor blije gezichten. Het jarenlange verarmen van de bodem door afvoer van het maaisel en het pas mogen maaien na 15 juni en na 15 september (zoals de wetgeving voorschrijft), heeft al vruchten afgeworpen. Maar het kan steeds beter, want de laatste 50 jaar verloren we de helft van onze insecten in Vlaanderen.
Gefaseerd maaien van bermen volgens het bermbeheerplan
Door de maaibeurten specifiek af te stemmen op de reeds aanwezige bloemrijke kruiden in de bermen, krijgen ze meer kans om tot bloei te komen en zich te verspreiden. Sneller groeiende grassoorten zullen hen dan niet meer overschaduwen. Dit wordt ecologisch maaibeheer genoemd.
Met een bermbeheerplan kan er afgeweken worden van de standaardmaaitijdstippen die het Bermbesluit voorschrijft. Er kan dus ook vóór 15 juni en vóór 15 september gemaaid worden.
De bermen op voormalig grondgebied Tessenderlo worden sinds 2024 gefaseerd gemaaid, volgens 4 maaiperiodes, gebaseerd op de aanbevelingen uit het bermbeheerplan. Ook werd er bij de opmaak van een maaironde gekeken naar de technische en financiële haalbaarheid.
Op de kaart ‘Werkbaar beheer’ (zie downloads) staan de maaiperiodes per berm (voormalig grondgebied Tessenderlo) aangeduid in een kleur. Het gaat om:
- een eerste maaibeurt tussen 1 mei en 15 mei
- een eerste maaibeurt tussen 15 mei en 31 mei
- een eerste maaibeurt na 15 juni
- een eerste maaibeurt na 1 juli
- een tweede maaibeurt na 15 september
Voor voormalig grondgebied Ham is er nog geen bermbeheerplan beschikbaar.
In afwachting van dit plan worden de bermen hier volgens het Bermbesluit gemaaid, een eerste maal vanaf 15 juni, een tweede maal vanaf 15 september.
De grachten worden éénmaal per jaar gemaaid vanaf half september tot half oktober.
Veiligheidsmaaien
Het veiligheidsmaaien houdt enerzijds het maaien aan kruispunten en bochten met minimale verkeerszichtbaarheid in, en anderzijds het maaien van een strook van 60 cm langs alle bermen om overhangende beplanting te vermijden . Onze diensten streven ernaar om tijdig in te grijpen. Toch een gevaarlijke situatie? Dan mag je dit steeds melden bij de dienst Onderhoud op het nummer 013 39 45 00 of via mail naar onderhoud@tessenderlo-ham.be.
Bermen langs gewestwegen
Het maaien van de bermen langs gewestwegen is een bevoegdheid van AWV. Heb je een melding over deze bermen? Dan kan je deze indienen op hun meldpunt: Meldpunt Wegen.
Welke wegen zijn gewestwegen?
- N73: tussen Industrieweg en Zeventig-Zillenweg
- N110: Meerhoutstraat
- N126: Geelsebaan
- N127: Turnhoutsebaan
- N141: Vorsterweg
- N141: Staatsbaan
- N141: Kanaalstraat
- N141: Dorpsstraat
- N141: Heidestraat
- N141: Stationsstraat
- N141: Torenlaan
- N141: Heppensesteenweg
- N156: Nikelaan
- N165: Averboodse Baan
- N174: Sparrenweg
- N724: Industrieweg (van Heilig-Hartlaan tot Havenlaan), Havenlaan en Snelwegstraat;
- N725: Hasseltseweg, Industrieweg (van Diesterstraat tot Heilig-Hartlaan), Heilig-Hartlaan, Eersels (gedeelte tussen Heilig-Hartlaan en rotonde, behalve de zijstraatjes), Rodeheide vanaf rotonde tot kruispunt met Neerstraat, Neerstraat (vanaf kruispunt met Rodeheide tot Vorsterweg)
Nog vragen?
Heb je nog vragen of opmerkingen, dan horen wij deze graag via onderhoud@tessenderlo-ham.be of 013 39 45 00.
Contact
Onderhoud
Nu gesloten- Adres
- Heilig-Hartlaan 31 , 3980 TESSENDERLO-HAM
- Tel.
- Ondernemingsnummer
- BE 0216.772.234