Asbest

Heb je nog asbest in of rond jouw woning (dakpannen, golfplaten, isolatie, beplating,...)? Hoe je dit verwijdert, hangt af van het soort asbest: 

Vast of (hecht)gebonden asbest

Bij dit type zijn de asbestvezels gebonden met een bindmiddel, bijvoorbeeld cement, kunststof of lijm. Vaak voorkomende toepassingen zijn golfplaten, dakleien en schoorstenen. Zolang het materiaal in goede staat is én je er juist mee omspringt (niet schuren, breken, slijpen of boren), komen er nauwelijks vezels vrij. Vaste of (hecht)gebonden asbesthoudende toepassingen in goede staat zijn daarom het minst schadelijk voor de gezondheid. Dit type asbest mag je zelf verwijderen, op voorwaarde dat je de richtlijnen volgt en geen machines (boormachines, slijpschijven, hamers...) gebruikt. Als de stukken toch te snel afbreken moet je wel een erkend asbestverwijderaar inschakelen.  

  • Je kan dit type asbest voordelig afvoeren naar het recyclagepark. Voor het asbest aangeleverd op het recyclagepark is de eerste 600 kg/gezin per jaar gratis, daarna wordt een prijs van 0,08 euro/kg aangerekend op het recyclagepark. Vergeet niet dat de asbest in een afgesloten minibag of buisfolie moet aangeleverd worden. Deze kan je verkrijgen op het recyclagepark.  
  • Je kan via Limburg.net platenzakken, bigbags of een container bestellen om alles in te plaatsen, waarna alles opgehaald wordt. Je krijgt hier ook persoonlijk beschermingsmateriaal bij. Door subsidies van OVAM zijn de prijzen van de zakken en de containers momenteel voordelig. Wacht dus niet te lang om hier werk van te maken als je nog van deze prijzen wilt gebruikmaken.  

Los, ongebonden of niet-hechtgebonden asbest

De asbestvezels komen bij dit type gemakkelijk los omdat er weinig bindmiddel aanwezig is of er een zwak bindmiddel (zoals gips) gebruikt werd. Bovendien zijn de concentraties van de asbestvezels meestal veel hoger. De asbestvezels komen onmiddellijk vrij bij elke bewerking. Dit type werd vooral als isolatiemateriaal rond verwarmingselementen en leidingen gebruikt. Ongebonden asbest is dan ook het gevaarlijkste type en mag daarom enkel door professionelen verwijderd worden.   

Voor dit type asbest zoek je best een erkende asbestverwijderaar.

Premies

Voor asbestverwijdering zijn geen aparte premies beschikbaar. Vaak gaat asbestverwijdering gepaard met een renovatie of het plaatsen van isolatie. In dat geval is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor de MijnVerbouwPremie. Bij deze premie kan er een extra bedrag uitgekeerd worden omdat er asbest wordt verwijderd. Om te bepalen of je in aanmerking komt voor de premie, kan je kijken op de website van de MijnVerbouwPremie of je kan een afspraak maken met onze dienst Wonen en Ondernemen.

Naar top